15 (duizend) tips om uit een burn-out te blijven... Jazeker, je leest het goed.…
Shaming
Name shaming, fat shaming en op z’n Hollands hoor ik vaak vliegschaamte en sproeischaamte. Dat laatste zal met het warmterecord van 39 komma nogwat graden Celcius wel weer veelvuldig gebruikt worden. Aanvankelijk dacht ik dat dit over het schamen voor je kat ging… Hoe dan ook, we schamen ons kennelijk kapot. Voor van alles en iedereen. En dat vind ik zo retevermoeiend, ben ik achter…
Neem zelf verantwoordelijkheid voor je eigen handelen en gedragingen. En sta daar dan achter. Aanvaard de consequentie. En leer. Echt, sinds ik de nodige schaamtes voorbij ben, heeft me dat zo veel gebracht. Zoals klanten (!), rust in mijn hoofd, een relaxtere levenshouding en een grotere nieuwsgierigheid. En ik heb heus niet schijt aan alles. Ik houd wel degelijk rekening met anderen, probeer niemand te kwetsen, laat iedereen in zijn waarde en oordeel zo min mogelijk. Maar ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen woorden en daden. Ik schaam me daar niet voor. Zo ben ik opgehouden met me te schamen voor een ander. ‘Plaatsvervangende schaamte’ heet dat, geloof ik. Hoezo??? Het zegt feitelijk meer over jou dan over degene voor wie je je schaamt. De kans is namelijk groot, dat jíj daar iets van vindt, iets moraliserend of juist iets wat je zelf nooit zou doen of zeggen. Mijn tips: lach er om en leer er van! Dat is namelijk helemaal niet vermoeiend. Lachen en leren geven juist energie!
Wat heeft dit te maken met mijn coaching? Nou, alles! Nieuwsgierigheid zonder oordelen is een essentiële eigenschap voor een goede coach. Maar waarom ik het aanhaal, is dat ik nog te vaak van mijn klanten hoor, dat zij zich schamen om een coach in de arm te nemen. Er rust namelijk een (mogelijk) oordeel op. Een oordeel van anderen, die er wat van vinden dat je ‘het kennelijk niet zelf kunt’. Althans, dat denken ze vooral zelf. Lieve mensen, wij kunnen heel veel niet zelf. Het bestaansrecht van de mensheid is dat we elkaar nodig hebben. Anders gaan we dood. Wij mensen zijn niet solitair. En we zijn zeker niet gelijk of allemaal overal even goed in. Je kunt niet alles weten. Maar met z’n allen weten we een heleboel. Zoals het principe van het world wide web, kwantum computers, de wetenschap, noem maar op. Als je goed bent in marketing, ben je misschien niet goed in boekhouden. Daar heb je dan anderen voor, die dat wel weer goed kunnen en jouw vak niet machtig zijn. Je hoeft het niet allemaal zelf en alleen uit te zoeken. Dus waar schaam je je voor?? Ik geef je op een briefje, dat iedere CEO van de grote concerns iemand in de arm hebben genomen die hem of haar coacht. En de managementlagen daaronder ook! Vind jij dat van hen dan een zwaktebod? Denk je nou echt, dat zij een concern kunnen leiden zonder de hulp van anderen? Heus, zij worden gecoacht. Om een beter leider te zijn, om met de werkdruk of misschien zelfs de maatschappelijke druk te leren omgaan. Om een volgende stap in hun loopbaan te kunnen zetten, die hout snijdt. Wist je, dat bedrijven waar een coachcultuur is, 61% succesvoller zijn? En ook ik heb een coach (ik ben dan ook CEO 😊). Ja, je leest het goed. Ik weet namelijk ook niet alles. En dat geeft zo veel rust. Natuurlijk moet ik flink aan de bak met mijn coach, want het antwoord zit in mij. Zij weet het bij mij naar boven te halen, wat mij zelf niet lukt. Ieder zijn vak. Ik vind het juist heel cool om te kunnen zeggen, dat ik een coach heb!
Schaamte is sowieso een vrij nutteloze emotie…. Even Wikipedia erbij halen:
Schaamte is een onaangename psychosociale emotie ten aanzien van het afwijken van de eigen normen (aantasting van eergevoel of trots), en/of de normen van anderen (in verband met de angst om misprezen of niet meer geaccepteerd te worden). Schaamte is daarmee een sterk cultureel bepaald fenomeen.
Omdat we als mens sociale wezens zijn en elkaar nodig hebben, houden we schaamte lekker in stand. We zijn bang voor sociale uitsluiting. Schaamte is dus een overlevingsstrategie. Maar voor vrijwel de meeste dingen of mensen waar voor (of voor wie) we ons schamen, is de angst voor sociale uitsluiting niet reëel. We gaan heus niet dood, dus waarom dan wel deze rigoureuze overlevingsstrategie te pas en te onpas inzetten? Je schamen omdat je van je zuurverdiende centjes mooie plantjes voor je tuin hebt gekocht en die bij deze zinderende hitte toch echt een gietertje water nodig hebben? Je neemt hier ook zelfverantwoordelijkheid, omdat je weet, dat je met je perkgoed een bijdrage hebt geleverd aan de bijenstand. In diezelfde categorie zet ik de schaamte voor het inroepen van een coach. Het zegt echt iets over jou. En vooral wat je omwille van een mogelijke mening van anderen, jezelf ontzegt. Waarom je schamen? Neem zelfverantwoordelijkheid.
Als je meer wilt lezen, download dan gratis mijn e-book, waarin je onder andere leest en ervaart hoe belachelijk schaamte eigenlijk is in de meeste gevallen.
Natascha Winkelmeijer | Workflow Studio | 06-22381693
Wil je niets meer missen en wekelijks mijn tips om luchtiger te leven en de lat weer op je eigen hoogte legt? Meld je aan voor de gratis FlowHow